Friday 6 May 2016

Resepi Aiskrim Yogurt Buah, Sedap dan Mudah.

Assalamualaikum Mak-Mak semua.
Hujung minggu ni duduk di rumah aje ke?
Atau ada program di luar?
Mungkin ke Pesta Buku Antarabangsa?

Untuk Mak-Mak yang duduk rumah, sambil-sambil tengok Hindustan tu boleh layan resepi aiskrim yogurt buah yang mudah ni.

Senang je ha.
Ambil masa lebih kurang 15 minit, siap untuk dibekukan.
Esok Ahad elok je boleh santai-santai makan aiskrim yang sedap dan sihat ni.

RESEPI AISKRIM YOGURT MUDAH DAN SIHAT

=========================================

Bahan-bahan:


 1. Greek Yogurt. (1/2 tub)
Saya gunakan Greek Yogurt, sebab dikatakan lebih banyak khasiat.
Tapi Greek Yogurt ni pekat, jadi perlu tambah 1/2 cawan air.
Boleh gunakan yogurt biasa, tak perlu tambah air sebab memang dah cair.

 2. Madu asli.
Sebab saya gunakan Greek Yogurt, rasa Greek Yogurt ni agak masam.
Jadi perlu tambahkan madu asli 2 sudu besar untuk kurangkan masam.
Kalau Mak-mak nak guna yogurt biasa, tak perlu madu sebab dah sedia manis.

3. Strawberry dan blueberrry 
Buah bila kita bekukan dalam adunan aiskrim, rasa manis buah tu akan hilang. Dia jadi tawar dan keras macam ais batu.
Jadi option mudah, kita buat strawberry dan bluberry jem. Dan bubuh dalam adunan.

Cara-cara buat strawberry jem?
Sangat mudah.

Bubuh strawberry (atau buah yg Mommies suka) dalam periuk, campur dua sudu gula dan sedikit air. 
Panaskan sampai semua mencair dan jadi jem yang pekat.

Nak lagi mudah?
Pakai aje jem yang kita selalu sapu dekat roti tu hihi


=========================================


Cara-cara buat aiskrim yogurt buah:

1. Campur Greek Yogurt dengan 1/2 cawan air dan 2 sudu madu. Gaulkan.
2. Sediakan strawberry jem (instructions ada di atas)
3. Tuang adunan yogurt ke dalam mould aiskrim, selang-selang dengan jem. Isi sampai mould penuh.

SIAP

Dah siap!

Bekukan selama 5-6 jam

Ready to eat!

YUMM!

Selamat mencuba Mommies!


No comments:

Post a Comment